FÜREDI JÁTSZ(MA)! – helytörténeti szellemi játék – 3.

13+1 kérdés 7 héten keresztül nyereményekkel!
Hetente kétszer Balatonfüredre/arácsra vonatkozó helytörténeti jellegű kérdést teszünk fel. Keressen, kutasson és küldje be a helyes megfejtést a megadott e-mail címre. Az összesen 14 kérdésre a legtöbb jó választ adó személyek között 2020. május 25-én értékes díjakat fogunk nyilvánosan kisorsolni (könyvcsomagok, belépők stb.)

A játékba az utolsó kérdés közreadásáig bármikor be lehet kapcsolódni, a korábban feltett kérdésekre a válasz megküldhető!

Segédletek a kutatáshoz:
Lichtneckert András: Az anarchiától a keresztig – A füredi fürdőtelep kialakulásának vázlata. Füredi História, 2013. 2. sz. http://www.historia-bfured.hu/2013-2,187.html#content
Lichtneckert András: A balatonfüredi savanyúvízi gyógyfürdő története – Az alapítástól az államosításig (1702-1949). Balatonfüred, 2013.


3. kérdés

A balatonfüredi fürdőtelep (savanyúvíz) első szakaszának történetét magánvállalkozók írták.
Kik voltak ők?
Az alábbi idézetből három név hiányzik! Megfejtésként a három személy nevét kérjük megküldeni.

„………. (név) 25 forintért vásárolta meg a forrás melletti birtokot, egy romos épülettel együtt 50 forintért adta el ………. (név), aki egy kis fürdőházzal, egy kis faházzal és egy húsz lépés hosszú, de már düledező kőházzal együtt 1208 forintért adta tovább ………. (név), akinek az özvegye 2300 forintot és hat aranyat kapott érte a tihanyi apáttól.”

A helyes válasz beküldendő a pmiklostamas@furedkult.hu e-mail címre.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük