FÜREDI JÁTSZ(MA)! – 13+1

FÜREDI JÁTSZ(MA)! – 13+1.
Helytörténetei szellemi játék
13+1 kérdés 7 héten keresztül nyereményekkel!

13+1. kérdés
A képen Balatonfüred egyik legrégebbi épülete látható. A füredi „Savanyóvíz” fürdőtelepen 1841-ben kezdték építeni klasszicista stílusban, a római Pantheon mintájára, Frumann Antal győri építész tervei alapján. Az építési munkálatokat Riegler József kőművesmester, a kőfaragást a keszthelyi Kugler, a fafaragást Birkmayer N., az asztalosmunkát Sturm Károly végezte. A templom lanternájára a keresztet 1844. december 4-én tette fel Hayek Vencel uradalmi ácsmester, a felszentelést 1846. június 21-én végezte Bresztyenszky Béla tihanyi apát. Az ünnepségen részt vett Deák Ferenc is.

Mi az épület neve?
A helyes válasz beküldendő a pmiklostamas@furedkult.hu e-mail címre.


Hetente kétszer Balatonfüredre/arácsra vonatkozó helytörténeti jellegű kérdést teszünk fel. Keressen, kutasson és küldje be a helyes megfejtést a megadott e-mail címre. Az összesen 14 kérdésre a legtöbb jó választ adó személyek között 2020. május 25-én értékes díjakat fogunk nyilvánosan kisorsolni (könyvcsomagok, belépők stb.)

A játékba 2020. május 24. 12.00 óráig bármikor be lehet kapcsolódni, a korábban feltett kérdésekre a válasz megküldhető!

Ajánlott irodalom:
http://helyismeret.hu/index.php?title=Helyismeret:Balatonf%C3%BCred
https://turizmus.balatonfured.hu/

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük